Atomki Szalay Sándor-díj 2022

Esemény megnevezése Atomki Szalay Sándor-díj 2022
Díjazott Timár János
Díj Atomki Szalay Sándor-díj
Díjazó Atomki
Átadás 2022.11.09
Átadás helyszíne MTA DAB Székház, Debrecen
Egyéb információ

Az Atommagkutató Intézet Tudományos Tanácsának javaslata alapján a 2022. évi Szalay Sándor-díjat Timár János, az Atommagkutató Intézet tudományos tanácsadója, az MTA doktora nyerte el.

 

A díjat az Atomki igazgatója a Magyar Tudomány Ünnepe debreceni nyitóünnepsége alkalmával, 2022.11.09-én adta át.

 

Timár János az Atomkiban folyó nagyspinű magfizikai kutatások meghatározó, vezető kutatója, a téma nemzetközi szaktekintélye, az európai AGATA együttműködés irányító tanácsának tagja, az MTA Fizikai Osztály Doktori Bizottságának több perióduson keresztül rendes, illetve póttagja, számos OTKA pályázat vezetője és résztvevője, BSc, MSc és PhD munkák témavezetője. A Szalay Sándor-díjat a deformált atommagokban a szignatúra felcserélődés és sávlezáródás kutatásában, nemzetközi együttműködésekben elért kiemelkedő eredményeiért, a háromtengelyű ellipszoid alakhoz kapcsolódó kiralitás és imbolygó forgó mozgás vizsgálata terén jelentős nemzetközi visszhangot kiváltó felfedezéseiért, az atommagok szerkezetére vonatkozó, az egész nukleáris technológiai közösség számára hasznos, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség adatbázisaiban megjelenő adatok kritikai kiértékeléséért, tudományszervezői, pályázati és oktatói tevékenységéért, gazdag és eredményes tudományos életművéért kapta.

 


 

Kattintson a képre a megtekintéshez.

 

  1. kép: Az ATOMKI Szalay Sándor díjának átadása. Balról jobbra: Páles Zsolt, az MTA DAB elnöke; Timár János díjazott; Dombrádi Zsolt, az ATOMKI igazgatója.