Magyarokat díjaztak a CERN-ben

Esemény megnevezése Magyarokat díjaztak a CERN-ben
Díjazott Béni Noémi, Szillási Zoltán, Daniel Francois Teyssier, Bencze György
Díj CMS Award 2021
Díjazó CERN CMS
Átadás 2022.06.29
Átadás helyszíne CERN
Egyéb információ

A világ legnagyobb részecskefizikai kutatóintézete, a CERN idén négy magyar kutatót díjazott az elmúlt években-évtizedekben végzett, a CMS detektorhoz kötődő munkájuk elismeréseként. Díjat kapott az Atommagkutató Intézet (ATOMKI) két kutatója, Béni Noémi és Szillási Zoltán tudománynépszerűsítő munkájáért, a világszinten ismertté vált CMS virtuális látogatás létrehozásáért és működtetéséért. Díjat kapott a francia származású, jelenleg szintén az ATOMKI kötelékébe tartozó Daniel Francois Teyssier a kísérletekben végzett koordinációs munkájáért. CMS életműdíjat kapott Bencze György, a Wigner Fizikai Kutatóközpont nyugalmazott kutatója sok évtizedes fáradhatatlan és odaadó kutató-fejlesztő tevékenységéért. A díjakat 2022. június 29-én adták át ünnepélyes keretek között a CERN-ben.

 

A CERN (Centre Européen pour la Recherche Nucléaire - Európai Nukleáris Kutatási Központ) a világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriuma; jelenleg 23 európai tagország – köztük Magyarország – együttműködésével üzemel. Svájc és Franciaország határán terül el, legméretesebb építménye a mélyen a felszín alatt futó, 27 km kerületű hatalmas körgyűrű, amely az LHC (Large Hadron Collider – Nagy Hadronütköztető) nevet viseli. A körgyűrűn négy nagy részecskedetektor helyezkedik el: az ATLAS, az ALICE, a CMS és az LHCb. A központ 1954-es alapítása óta a tudomány egyik fellegvára, legfőbb feladata a Világegyetem keletkezésének kutatása. Az itt elért eredmények nyomán jónéhány Nobel-díjat osztottak ki. A legutóbbi nevezetes esemény a Higgs-bozon létezésének kísérleti igazolása volt. A rendkívüli tudományos és technikai kihívások megválaszolására és leküzdésére a világ minden tájáról érkeznek ide szakemberek.

 

Az Atommagkutató Intézet színeiben a CERN-ben dolgozó Béni Noémi és Szillási Zoltán több mint 10 éve erősíti a CMS (Compact Muon Solenoid) detektorrendszer csapatát. Mivel széleskörű kutató- és fejlesztő munkájuk e berendezés körül forog, kívül-belül ismerik a CMS detektort, amely a Nagy Hadronütköztető egyik ütköztetési pontján végbemenő részecskefizikai jelenségek megfigyelésére épült, és 2003 óta üzemel. A detektor fogad látogató csoportokat, de ily módon csak kevés ember nyerhet betekintést az itteni munkába és környezetbe.

 

A CERN és a CMS kísérlet egyik fontos küldetése a tudomány népszerűsítése, az intézetben folytatott kutató- és fejlesztő munkák nagyközönség számára érthetően megfogalmazott ismertetése. Ezért 2011-ben Béni Noémi és Szillási Zoltán elindították a virtuális tárlatvezetést, amelynek keretében az érdeklődő csoportok (főként iskolai osztályok) a világ bármely szegletéből betekinthetnek az itt folyó munkába. Noémi a detektor mellől vagy egyenesen annak belsejéből jelentkezik egy kézikamerával, Zoltán pedig az irányítóteremből felügyeli az eseményeket, szintén egy kamerával; mindketten mesélnek a fizika és a technika érdekességeiről és persze válaszolnak a feltett kérdésekre. A különböző országokból bejelentkező csoportokhoz igyekeznek abból az országból származó, azon a nyelven beszélő kutatót rendelni idegenvezetőként, ezzel is közelebb hozva az érdeklődőkhöz ezt a különös világot. A CMS detektor mára már több mint 400 virtuális látogatással büszkélkedhet.

Ezen tevékenységük elismeréseként Béni Noémi és Szillási Zoltán most elnyerték a CMS díját (CMS Award).

 

Daniel Francois Teyssier 2019 óta az ATOMKI munkatársa. Feladata a CERN GEM (Gas Electron Multiplier – gáztöltésű elektronsokszorozó) típusú detektorainak beépítése a CMS detektorrendszerbe, ezek beüzemelése és tesztelése, továbbá ezen összetett feladat teljeskörű koordinálása. A CMS díját az elmúlt években végzett kitűnő munkájáért kapta.

 

A CMS életműdíjjal kitüntetett Bencze György a Wigner Fizikai Kutatóközpont (korábbi nevén Központi Fizikai Kutatóintézet) kutatójaként tudományos munkássága nagy részét a CMS detektorhoz kötődő müon- helymeghatározó rendszer kidolgozásával, felépítésével és fejlesztésével töltötte. Sok magyar kutató köszönheti neki, hogy részese lehetetett a CERN-ben folyó munkálatoknak. Bencze György jelenleg az Atommagkutató Intézet színeiben folytatja tevékenységét. 

 

Kattintson a képekre a megtekintéshez.

 

  1. kép: Virtuális látogatás a CERN-ben; Béni Noémi jelentkezik a CMS detektor csarnokából. Háttérben a CMS detektor, amely hengeres alakú, 23 méter hosszú, 14 méter átmérőjű és nagyjából 14 ezer tonna tömegű; több vasat tartalmaz, mint az Eiffel-torony.
  2. kép: Virtuális látogatás a CERN-ben; Szillási Zoltán jelentkezik az irányítóteremből, miközben felügyeli az eseményeket.
  3. kép: Daniel Francois Teyssier
  4. kép: Bencze György
  5. kép: A CERN CMS detektora (Fotó: Michael Hoch/Maximilien Brice)