MTA 2021. évi Fizikai Díja

Esemény megnevezése MTA 2021. évi Fizikai Díja
Díjazott Kunné Sohler Dorottya
Díj MTA 2021. évi Fizikai Díja
Díjazó Magyar Tudományos Akadémia Fizikai Tudományok Osztálya
Átadás 2021.05.05
Átadás helyszíne MTA Székház, Budapest
Egyéb információ

A Magyar Tudományos Akadémia Fizikai Tudományok Osztálya által adományozott 2021. évi Fizikai Díjat vehette át Kunné Sohler Dorottya, az Atommagkutató Intézet tudományos főmunkatársa.

Kunné Sohler Dorottya kiemelkedő eredményeket ért el a kísérleti alacsonyenergiás magszerkezet kutatásban elsősorban a radioaktív nyalábokon végzett mérésekkel. Legfontosabb eredményei az atommagok egyrészecskés és kollektív gerjesztéseinek vizsgálatához kapcsolódnak. Jelentős alapkutatási tevékenysége mellett ő irányítja a magyar részvételt az európai és japán magspektroszkópiai együttműködésekben.


A díj átvétele után elhangzott előadása:

 

Egyrészecskés és kollektív gerjesztések versengése atommagokban

 

Az elmúlt évtized magszerkezet-kutatásaiban előtérbe került az extrém izopsinű atommagok szerkezetének és az egzotikus magalakokhoz kapcsolódó különleges mozgásformáknak a feltárása. Előadásomban az egyrészecskés és kollektív gerjesztések versengését, együttélését mutatom be az atommagokban. Ismertetem az erősen neutrontöbbletes kén és szilícium atommagokban a kollektív gerjesztések és a deformált magalakok  megjelenésével kapcsolatos, valamint a stabilitási sávtól távoli páratlan réz izotópokban az egyrészecske-energiák eltolódásának vizsgálatán keresztül a tenzor erő létének bizonyítására vonatkozó eredményeimet. A kollektív és az egyrészecske-gerjesztések kölcsönhatásának eredményeként létrejövő különleges mozgásformák jellemzőit közepesen nehéz, háromtengelyűen deformált atommagokban foglalom össze.

 

A díjátadó és az előadás videofelvétele: Az MTA 194. közgyűlése - A fizika fejlődési irányai