MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíj

Esemény megnevezése MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíj
Díjazott Kertész Zsófia
Díj MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíj
Díjazó Magyar Tudományos Akadémia
Átadás 2014.09.01
Átadás helyszíne -
Egyéb információ

A légköri aeroszol forrásai

2015 folyamán összehangolt mintavételt folytattunk Magyarország 5 nagyvárosában. A PM2.5, PM10 koncentrációja és elemi összetétele mellett meghatároztuk a városi aeroszol szennyezés forrásait, a források adott légszennyezettségi szinthez való hozzájárulását, valamint vizsgáltuk a hosszú távú transzportból származó aeroszol szerepét is. A környező országokból, regionális transzportból származó másodlagos aeroszol jelentős mértékben járult hozzá a városok aeroszol szennyezettségi szintjéhez 2015 nyarán. A téli időszakban inkább a helyi források, a háztartási fa- (és egyéb) tüzelés, valamint a közlekedés domináltak.

Diszperziós modellek segítségével tanulmányoztuk a debreceni aeroszol szennyezés eredetét az 1993-2013-as időszakra. Megmutattuk többek között, hogy szulfát aeroszol esetében mind a regionális hatás, mind a hosszútávú transzport jelentős szerepet játszott. A debreceni aeroszol szennyezés fő forrása Kelet- és Dél-Európa volt ebben az időszakban.

Vizsgáltuk a szálló por koncentrációját, összetételét, valamint lehetséges forrásait tömegközlekedési eszközökön téli és nyári időszakokban. Megállapítottuk, hogy minden tömegközlekedési eszközön a beltéri PM koncentráció többszörösen meghaladta a kültéri koncentrációt. Elemösszetétel tekintetében a járműveken általában a külső levegőre jellemző összetételt mértük (kivéve metró). Azonban tisztítószerektől, sínből, felső vezetékből, fékek kopásából, valamint a szellőzőrendszerből származó összetevőket is detektáltunk a járművek levegőjében.

Egy esettanulmány keretében vizsgáltuk az aeroszol szennyezettség szintjét, összetételét és méreteloszlását passzív ház technológiával épült házakban, valamint hagyományos építésű házban. Megmutattuk, hogy a passzív házakban az aeroszol szennyezettség szintje magasabb volt, mint a hagyományos épületben. Míg a külső levegőből származó PM2.5 frakció esetében hasonló koncentrációkat mértünk a kétféle házban, addig a beltéri por bedúsulásából származó durva frakció esetében jóval nagyobb koncentrációkat detektáltunk a passzív házakban.

 

Időtartam: 2014.09.01. - 2017.08.31.