Magyar Tudományos Akadémia
Atommagkutató Intézet

Egy hosszan szunnyadó vulkán kitörési kronológiája cirkon (U-Th)/He koradatok alapján

Szeminárium Egy hosszan szunnyadó vulkán kitörési kronológiája cirkon (U-Th)/He koradatok alapján
Előadó

MOLNÁR Kata

MTA Atomki
Kapcsolattartó Dr. Király Beáta
Időpont 2018-04-19 11:00
Helyszín MTA Atomki, nagyelőadó (Debrecen, Bem tér 18/c, XII. épület 3. emelet)
Esemény leírása

A székelyföldi Csomád vulkán kitörési történetének meghatározása állt doktori kutatásom fókuszában. A kombinált U-Th-Pb és (U-Th)/He módszerrel kapott korok alapján elmondható, hogy félmillió éves szunnyadó időszakot követően, ~1 millió évvel ezelőtt újult fel a területen a vulkáni működés, ekkor alakult ki az első csomádi jelleget mutató lávadóm. Kisebb szünetekkel követték egymást a kitörések ~1 millió és 300 ezer év között, ekkor épültek fel a területen található kis térfogatú, szatellit lávadómok. Ezt követően a kitörési ráta megnövekedett és felépült a központi lávadóm komplexum kb. 150-100 ezer évvel ezelőtt. A kitörések utolsó szakasza (kb. 55-30 ezer évvel ezelőtt) megváltozott jelleget mutat, uralkodóvá váltak a robbanásos kitörések, amelyek kialakították a vulkán jellegzetes iker-kráterét, valamint a terület ma is látható képét.

 

További információ (MTA hírei): Cirkonkristályok nyomán derült ki, hogy százezer év után is aktívvá válhat egy szunnyadó vulkán

Egyéb információ

Az előadásra az új fiatalok bemutatkozása keretében kerül sor.

A közvetlenül doktori fokozatszerzés előtt álló vagy már fokozatot szerzett fiatalok szeminárium keretében mutatják be eddigi munkásságukat, amennyiben a fokozatszerzés helyszíne nem az Atomki. Ezzel hatékonyabban bekerülhetnek az intézet vérkeringésébe.

 

Az előadás előtt 10:30-tól tea.

Amennyiben a közönség soraiban lesz külföldi kolléga, az előadás angolul hangzik el.